Професор І. К. Кучеренко в історії українського мовознавства: класифікація частин мови - Коломийцева, Вікторія; Чумак, Володимир (Українське мовознавство, 2023)
Присвячено граматичному вченню про частини мови професора І. Кучеренка, що є визначним здобутком слов’янського мовознавства. Фокусом класифікаційного підходу ученого є критерій встановлення частин мови – “однозначний (моністичний)” – реальне (лексичне) значення слова, що визначає і граматичні атрибути розрядів лексем. Лексичне значення слова відбиває понятійну, комунікативну й когнітивну природу мовного знака, яким названо матеріальний, ментальний чи духовний фрагмент означуваної дійсності. Інформація про авторів: Коломийцева Вікторія Віталіївна – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Україна). Електронна адреса: vkolom@ukr.net Чумак Володимир Васильович – кандидат філологічних наук, професор, заступник директора з наукової роботи Українського мовно-інформаційного фонду НАН України (Україна). Електронна адреса: chumak@nas.gov.ua __________ ЛІТЕРАТУРА • Вихованець І. Р., Городенська К. Г. Теоретична морфологія української мови. Київ : Пульсари, 2004. 400 с. • Грищенко А. П. Прикметник в українській мові. Київ : Наук. думка, 1978. 207 с. • Загнітко А. П. Теоретична граматика сучасної української мови. Морфологія. Синтаксис. Донецьк : ТОВ “ВКФ “БАО”, 2011. 992 с. • Бгаґавад-ґіта як вона є. 2-е вид., випр. The Bhaktivedanta Book Trast, 2015. 765 с. • Коломийцева В. В. Лексичне та граматичне значення у прийменниках на позначення простору. Українське мовознавство. 2011. Вип. 41/1. С. 131–135. • Кубрякова Е. С. Части речи с когнитивной точки зрения. Москва : Институт языкознания РАН, 1997. 327 с. • Кучеренко І. К. Теоретичні питання граматики української мови : Морфологія. 2-ге вид., переробл. й допов. Вінниця : “Поділля-2000”, 2003. 464 с. • Сучасна українська мова: Морфологія : підручник / Л. А. Алексієнко, О. М. Зубань, І. В. Козленко; за ред. А. К. Мойсієнка. Київ : Знання, 2013. 524 с.