Лінгвоментальна репрезентація концепту ВЛАДА в українському афористичному корпусі - Колоїз, Жанна (Українське мовознавство, 2016)
У статті досліджено універсальний концепт ВЛАДА та його лінгвоментальну репрезентацію в українському афористичному корпусі.З’ясовано особливості результатів зіткнення семантичного наповнення актуалізованого концепту з концептуальною системою. Виявлено нові знання про концептуалізацію й інтерпретацію відповідного поняття. Семантичне наповнення досліджуваного концепту, вербалізованого в афористичних висловленнях, представлено крізь призму ядерних, приядерних та периферійних елементів. Акцентовано на деяких прийомах досягнення стилістичного ефекту. Інформація про автора:Колоїз Жанна Василівна – доктор філологічних наук, професор,  завідувач кафедри української мови ДВНЗ “Криворізький національний університет” (Україна).Електронна адреса: : koloiz.zv@gmail.com__________ЛітератураКолоїз Ж. В. Українська пареміологія : [навчальний посібник] / Ж. В. Колоїз, Н. М. Малюга, Н. Н. Шарманова; за ред. Ж. В. Колоїз. – Кривий Ріг : КПІ ДВНЗ “КНУ”, 2014. – 349 с.Кубрякова Е. С. Краткий словарь когнитивных терминов / Е. С. Кубрякова, В. В. Демьянков, Ю. Г. Панкрац, Л. Г. Лузина; под общ. ред. Е. С. Кубряковой. – М. : МГУ им. М. В. Ломоносова, 1997. – 245 с.Лисиченко Л. А. Мовна картина світу та її рівні / Л. А. Лисиченко // Лисиченко Л. А. Ці невичерпні глибини мови : [монографія]. – Х. : Основа, 2001. – С. 95–114.Попова З. Д. Когнитивная лингвистика / З. Д. Попова, И. А. Стернин. – М. : АСТ : Восток-Запад, 2007. – 314 с.Степанов Ю. С. Константы. Словарь русской культуры. Опыт исследования / Ю. С. Степанов. – М. : Языки русской культуры, 1997. – 824 с.
Keywords: концепт, афористичний корпус, афористичне висловлення, структура, семантичне наповнення