Лінгвокультуреми в риторичній схемі промов українських адвокатів Галичини початку ХХ ст. - Заболотна, Аліна (Українське мовознавство, 2020)
Стаття присвячена дослідженню закономірностей функціонування лінгвокультурем і їхнього впливу на утвердження лінгвокультурної ідентичності в захисних промовах українських адвокатів Галичини початку ХХ ст. під впливом екстралінгвальних політичних і соціокультурних чинників. У статті запропоновано визначення терміна ‘риторична схема’ й розглянуто три види цільових установок (прагматик) захисної промови як жанру судової риторики. Описано основні стратегії добору лінгвокультурем в адвокатських промовах в умовах шовіністичного імперського соціокультурного контексту. Проаналізовано двобічний зв’язок між риторичною схемою промов і комунікативним простором. Інформація про автора:Заболотна Аліна Олександрівна – магістрантка Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Україна).Електронна адреса: oksanamatsko@ukr.net___________ЛітератураВоробьев В. В.Лингвокультурология: (теория и методы). Москва : Изд-во Рос. ун-та дружбы народов, 1997. 331 с.Рыжков В. А.Особенности стереотипизации, необходимо сопровождающей социализацию индивида в рамках определенной национально-культурной общности // Языковое сознание: Стереотипы и творчество. Москва : ИЯЗ, 1988. С. 4–16.Селіванова О. О.Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми: Підручник. Полтава : Довкілля, 2008. 712 с.Хазагеров Г. Г.Риторика vs. стилистика: семиотический и институциональный аспект // Социологический журнал. Москва : Ин-ститут социологии ФНИСЦ РАН, 2008. № 3. С. 30–44.Хазагеров Г. Г.Телеологический смысл и социальная роль классификации риторических фигур // Вестник Российского университета дружбы народов. Серия: Лингвистика. Москва : Изд-во Рос. ун-та дружбы народов, 2016. Т. 20. № 3. С. 89–102.Lachmann R.Die Zerstörung der Schönen Rede. Rhetorische Tradition und Konzepte des Poetischen. München : Wilhelm Fink, 1994.
Keywords: риторична схема, лінгвокультурема, захисна промова, лінгвокультурна ідентичність, культурний стереотип, прецедентний феномен, міфологема