Асоціативний потенціал антропонімів українського політичного дискурсу - Гапченко, Олена (Українське мовознавство, 2022)
Стаття присвячена експериментальному дослідженню асоціативного потенціалу антропонімів українського політичного дискурсу. Основним об’єктом аналізу були асоціативні реакції мовців на відомі широкому загалу імена вітчизняних і зарубіжних політиків різних періодів. Увагу зосереджено на вивченні семантики антропонімів, асоціативних зв’язках і особливостях функціонування цих одиниць у політичній комунікації з позицій психолінгвістики й лінгвокультурології. Для виявлення асоціативного потенціалу антропонімів було проведено вільний асоціативний експеримент. Інформація про автора:Гапченко Олена Анатоліївна – кандидат філологічних наук, доцент; доцент кафедри української мови та прикладної лінгвістики Навчально-наукового інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка (Україна).Електронна адреса: olenagapchenko@ukr.net___________ЛітератураБаранов А. Н., Казакевич Е. Г. Парламентские дебаты: традиции и новации. Москва : Знание, 1991. 64 с.Дейк Т. А. ван. Язык. Познание. Коммуникация. Москва : Прогресс, 1989. 310 с.Карасик В. И. О типах дискурса. Языковая личность: институциональный и персональный дискурс: сб. научн. тр., под ред. В. И. Карасика, Г. Г. Слышкина. Волгоград : Перемена, 2000. С. 5–20.Реформатский А. А. Введение в языковедение. Москва : Аспект Пресс, 2001. 536 с.Романов А. А. Политическая лингвистика. Функциональный подход. Москва–Тверь : ИЯ РАН, ТвГУ, 2002. 191 с.Уфимцева А. А. Лексическая номинация (первичная нейтральная). Изд. 2-е. Москва : Книжный дом “ЛИБРОКОМ”, 2010. 88 с.Шейгал Е. И. Семиотика политического дискурса. Москва : ИТДГК “Гнозис”, 2004. 326 с.Sorensen H. S. The meaning of proper names. With a difiniens formula for proper names in modern English. Copenhagen : Gad, 1963. 116 p.
Keywords: психолінгвістика, ономастика, семантика, мовна особистість, політичний дискурс, антропонім, асоціативний експеримент, вербальні асоціації